BostadEntertainmentGeneralGuideKulturNyheterÖrebroÖrebro länRestaurangSamhälleServiceSverigeترفيهتعليمخدماتعامةمطاعم

Adolfsberg, Örebro

Adolfsberg, Örebro

Adolfsberg är en stadsdel i tätorten Örebro i Örebro kommun, belägen strax söder om centrala Örebro. Stadsdelen omges av Västerleden i väster, Gustavsvik i norr, Bondsätter i söder och Sörbyskogen i öster. Området delas administrativt upp i Adolfsberg Västra och Adolfsberg Östra där de två delarna 2011 hade omkring 7700 invånare.

Adolfsberg Örebro

Innan Örebros stora expansion under 1950-talet låg området ganska isolerat och var ett utflyktsmål för de välbärgade örebroarna som besökte den lokala brunnsverksamheten eller något av de många kaféer som under 1900-talets början växte fram i området.

Brunnsparken

Bebyggelsen i Adolfsberg är varierad, med tonvikt på enfamlijsvillor och radhus.

Adolfsbergs centrum ligger vid Adolf Mörners plan, en öppen plats i Adolfsberg. Centrum består av en ICA-butik, en pizzeria, dansbanan Regnbågen och folkparken Brunnsparken.

Brunnsparken, i nedre Adolfsberg, är en gammal folkpark som bland annat stått värd för konserter av storheter som Chuck Berry , Boney M, John Miles, Gyllene Tider, Roxette, Lars Winnerbäck, Thåström och andra akter genom åren. Brunnsparken har fått sitt namn efter den hälsobrunn som en gång fanns där.

Brunnsparken

Här finns bland annat en engelsk park där det har funnits ett tempel som drottning Kristina fick som present och var ämnad som jaktstuga. Detta tempel, som även benämndes ”kapellet”, brann dock ner den 16 augusti 2010.

I nedre Adolfsberg har många av gatunamnen anknytning till brunnsorter, exempelvis Loka gränd, Surbrunnsgränd och Porla gränd, medan övre Adolfsberg har ett utpräglat insektstema, såsom Getingvägen, Guldvingestigen, ”Ollonborrstigen” och Lysmaskstigen. Vissa gator har också fått sina namn efter lokala personligheter, exempelvis Magister Nilssons Väg, Kalle Posts Väg, Kvast-Johannas Väg och Elof Ljunggrens Väg.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Adolfsberg,_%C3%96rebro

Related Articles

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Close