DegerforsÖrebro länSverigeSverige

Degerfors

Degerfors är en tätort och centralort i Degerfors kommunÖrebro län

Degerfors har sitt namn från Degerforsen där en stångjärnshammare anlades vid Nedre Degerfors 1660 och vid Övre Degerfors 1666, hyttorna anlades på initiativ av Georg Camitz. Degerfors bruk köptes 1886 av Strömsnäs järnverks AB som började utveckla bruket till en modern storskalig industri

Ett 25-tal smeder och smältare utvandrare 1878 från Degerfors till Beloretsk i Basjkirien i Ryssland, till bruket i Tiryan nära Magnitogorsk. Några flyttade tillbaka, andra blev kvar och än idag finns 200 svenskättlingar där

Brukssamhället Degerfors låg i Karlskoga socken, och vid nordvästra stambanan nära intill växte samhället Jannelund upp. Efter kommunreformen 1863 låg båda orterna i Karlskoga landskommun. 1883 blev Degerfors kyrkby i den då bildade Degerfors församling. 1 juni 1912 inrättades Jannelunds municipalsamhälle i landskommunen. 1925 bildades Degerfors landskommun genom utbrytning ur Karlskoga landskommun och till Degerfors landskommun hörde då orten Degerfors och Jannelunds municipalsamhälle. 1938 inrättades Degerfors municipalsamhälle vari Jannelunds municipalsamhälle uppgick. 1943 bildades Degerfors köping genom ombildning av Degerfors landskommun och dess municipalsamhälle som dock upplösts ett år tidigare. 1967 inkorporerades Nysunds landskommun, som sedan 1952 tillhört Svartå landskommun. 1971 ombildades köpingen till Degerfors kommun

Degerfors tillhörde Degerfors församling (före 1885 till Karlskoga församling) och Nysunds församling som 2006 slog samman till Degerfors-Nysunds församling]

Orten ingick till 1971 till Karlskoga tingslag. Från 1971 till 2009 ingick orten i Karlskoga domsaga och orten ingår sedan 2009 i Örebro domsaga

Degerfors omnämns i flera läroböcker för sina många jättegrytor och andra spår från istidenNaturreservatet Sveafallen finns upprättat för att bevara de fler än 200 jättegrytorna i området. Naturreservatet har gjorts turistvänligt genom markerade vandringsleder, handikappanpassning och rastplatser. De flesta jättegrytorna finns utmarkerade längs med vandringslederna. Informationsskyltar som beskriver miljö och historia i området finns också i anslutning till vandringslederna.

Vid kulturcentret Berget, som ligger i anslutning till Sveafallen, finns handelsbodar, alternerande hantverkare, utställningar och artistkvällar. Man kan också få en inblick i hur bruksarbetarna vid järnverket levde förr i tiden. För barnen finns Lilla Svingelskogen och inhägnader för olika gårdsdjur

I Håkanbol, längs dressinspåret strax söder om Degerfors tätort, ligger ”A. Emil Löfbergs Handelsmuseum” där man kan uppleva hur en lanthandel såg ut för mer än hundra år sedan. På somrarna kan man fika eller prova på att köpa en gammaldags karamellstrut där

Tags

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Check Also

Close
Close