HälleforsÖrebroÖrebro länSverigeSverige

Hällefors

Hällefors är en tätort och centralort i Hällefors kommun i Örebro län

Hällefors var och är kyrkby i Hällefors socken där Hällefors landskommun inrättades vid kommunreformen 1862. Landskommunen ombildades 1950 till Hällefors köping där Hällefors bebyggelse bara omfattade en mindre del av köpingskommunens yta. 1971 uppgick köpingen i Hällefors kommun med Hällefors som centralort

I kyrkligt hänseende har Hällefors alltid hört till Hällefors församling

Judiciellt har orten ingått i samma tingslag och tingsrätter som Hällefors socken

I Hällefors ligger Hällefors kyrka, Pihlskolans gymnasium och Krokbornsparken samt bostadsområdena (med skulpturparker): Mästarnas ParkPolstjärnan och Millesparken. Också det nu nedlagda Formens hus återfinns här.

Hällefors har en folkhögskola, Hällefors folkhögskola, som leder kurser i bland annat formgivning, smyckekonst, teater, scenografi och kultur.

I utkanten av Hällefors ligger Sveriges äldsta folkpark, Krokbornsparken, idag ett byggnadsminne

I Hällefors finns även HundCampus som bland annat ingår i Stiftelsen CancerSökHund (SCSH) tillsammans med Karolinska institutetoch Gävle sjukhus. På HundCampus utbildas hundar och förare inom olika områden där hundarnas luktsinne kan användas samtidigt som man forskar kring hundens luktsinne

Hellefors Bryggeri, numera (sedan april 2008) ägt av Spendrups bryggeri, är beläget mellan Hällefors och Grythyttan. Stålkoncernen Ovako har anläggningar i Hällefors liksom Stora Enso som har en stor virkesterminal för omlastning av virke från lastbil till tåg. Ungefär 11 km nordväst om orten ligger Hällefors flygfält

Tags

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Check Also

Close
Close