KulturÖrebroSamhälleSverige

Karlslund

Karlslund är ett område i västra Örebro, uppkallat efter den tidigare kungsladugården Karlslunds herrgård. Det ligger norr om Svartån och industriområdet Bista-Pilängen, och väster om stadsdelen Solhaga. Området omfattar Karlslunds herrgård med naturområden och Karlslundsskogen med motionsspår. Längbro kyrka ligger också i Karlslund. Hästhagens friluftsområde och idrottsområdet Rosta gärdeär närmsta grannar. Vid Karlslund fanns förr en järnvägsstation som låg utmed Örebro-Svartå Järnväg

Om Karlslunds Herrgård
Högt upp på rullstensåsen, väl inbäddad i djup grönska, ligger Karlslunds Herrgård. Herrgårdsbyggnaden drivs idag, efter tre släkters ägo av Familjen Jander. Den är belägen väster om Örebro, endast 10 minuters bilresa från centrum. Herrgården är från början av 1800-talet och byggd i empirisk stil. Den är ett populärt utflyktsmål för många örebroare. Här finner man en storslagen natur, rik på både flora och fauna. Ett naturens paradis med groddammar, åker och äng alldeles i utkanten av tätorten. Det som gör Karlslund unikt är att det gamla och genuina är så väl bevarat. En vandring runt herrgården är en kulturhistorisk upplevelse. Fynd från den yngre stenåldern visar att människor funnits vid Karlslund sedan lång tid tillbaka. Karlslund är ett stycke spännande historia, ett tidigare dagars teknikcentrum i miniatyr. Det var på Karlslund som landets första glödlampa tändes. Året var 1886, bara några år efter det att Edison uppfunnit glödlampan. Ett par decennier senare fick Karlslund som första gården i Sverige elektriskt ljus och var under några år den mest elektrifierade gården i landet.

Bröllop
Går ni i giftstankar? För oss är Er bröllopsmiddag inte bara ännu en arbetsdag utan vi är medvetna om att detta kan vara Er viktigaste dag och vi gör vårt yttersta för att göra Er bröllopsmiddag perfekt. Det går att hyra häst och vagn för en tur i vår vackra omgivning. Om det är något Ni undrar över eller om Ni har några speciella önskemål så är ni välkommna att ta kontakt med oss.

http://www.karlslundsherrgard.se

Tags

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Check Also

Close
Close