ÖrebroSamhälleSverigeUncategorized

Örebro universitet

Örebro universitet (ORU) är ett svenskt statligt universitet i Örebro i Örebro län. Högre studier började ges i Örebro under 1960-talet, då Kungliga Tekniska högskolan samt Uppsala universitet hade campus i Örebro. Ett eget lärosäte i Örebro grundades 1977, och var en högskola fram tills man erhöll status som universitet 1999. I den egenskapen invigdes det den 6 februari 1999 av dåvarande statsminister Göran Persson.]

Nuvarande rektor är Johan Schnürer, tidigare professor i mikrobiologi vid SLU i Uppsala. Styrelseordförande är Olivia Wigzell]

Universitetets två mest sökta utbildningsprogram är jurist och läkare. Lärosätet erbjuder även utbildningsprogram för att bli bland annat civilekonomcivilingenjörpsykologsocionomsjuksköterskalärare och biomedicinsk analytiker. Utöver detta erbjuds olika kandidatprogram inom exempelvis personalvetenskapoffentlig förvaltningsamhällsplaneringsystemvetenskap och idrott. Till universitetet hör även en musikhögskola samt en restaurang- och hotellhögskola.Universitetets juristprogram var Sveriges 10:e mest sökta utbildning 2018.]

Universitetet är en av de med högst söktryck i Sverige och rankas som ett av landets främsta lärosäten. Det rankas som ett av de 351–400 främsta lärosätena i världen och det 175:e främsta i Europa i Times Higher Educations ranking av världens främsta lärosäten 2018. Universitetet rankas även på 62:a plats av de 150 bästa unga (under 50 år) universiteten i världen

Tags

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Check Also

Close
Close